EKOGAIA
Consum Responsable.
Arriba el Nadal i amb ella les celebracions que, sense escatimar en aliments, també poden basar-se en el consum responsable i solidari, sense balafiar ni elevar la nostra petjada ecològica o factura ambiental.
També són dates de reutilitzar, degustar els productes de la nostra terra i tenir en compte el comerç just a l'hora de regalar.
Gaudeix del to festiu d'aquests dies.
Només has de triar les decoracions que són reutilizables i, en el cas de la il·luminació, la d'energia eficient com bombetes LED.
I quan surtis de casa o et fiquis al llit a la nit, apaga'l tot, també per seguretat, no vagi a produir-se un inesperat incendi.
L'arbre, millor natural i de plantacions properes bé gestionades.
Quan acabin les festes, ho podem reciclar en els llocs recomanats o replantarlo. Per als adorns, podem elaborar els nostres propis mazapans i penjar-los o crear-los a partir d'objectes naturals com pinyes, nabius o canyella en brut.
I les veles per a ambientar, millor de cera o oli de soia.
Enviar invitacions electròniques o fer cridades de telèfon reduirà el consum de paper.
I quant als regals, millor dir no, per favor, només per als nens.
En tot cas, a l'hora d'escollir presents, que tinguin el menor impacte ecològic, que limitin la creació de residus i preferiblement que siguin de comerç just.
A l'hora de degustar els plats nadalencs, és important que el menjar sigui el més local possible i la quantitat adequada per al nombre de persones que es reuneixin entorn de la taula.
D'aquesta forma cuidem la nostra salut i també la socioambiental.
Quan es calculen les porcions de menjar a preparar s'ha que tenir en compte la proporció d'homes, dones i nens.
Quants més plats que serveixen, més es tendeix a menjar.
El període de temps abans del menjar també determinarà la quantitat d'aperitius i entremesos necessaris.
Un bon càlcul evitarà per tant l'excés.
És recomanable elaborar el menú amb aliments locals i de temporada i si són ecològics, fins i tot millor.
Una visita al mercat agrícola més proper segur que resulta una bona font d'inspiració i ens allunyarà de les opcions més consumistes publicitades.
Per a alguns, els plats vegetarians resulten impensables i en aquest cas els estofats de carn amb verdura de la zona o els vegetals farcits resulten una opció més saludable, per al nostre organisme i per al medi ambient, que un copiós rostit.
Per a postres, formatge de cabra, pastís de nou o carabassa i dolços casolans faran les delícies de grans i petits.
La imaginació i la creativitat estan en les nostres mans.
Quant als vins i licors, tota la nostra geografia disposa d'oferta natural, accessible i de gran qualitat. No és necessari recórrer a les marques més famoses quan la seva producció té lloc a milers de quilòmetres de distància.
Convé evitar els plats d'un sol ús i, si no és possible perquè es tracta per exemple d'un menjar molt nombrós, comprar productes biodegradables (bioplásticos a força d'ingredients vegetals en comptes de petroli), o de plàstic reutilizable (BPA-i lliure de ftalatos).
El mateix podem dir dels coberts i gots.
Les sobres tampoc han de rebutjar-se. Podem repartir-les entre els assistents en envasos no d'un sol ús o bé donarlas a algun menjador benèfic o banc d'aliments si la quantitat és realment gran.
Si ens informem amb antelació, segur que trobem on poder cedir aquestes viandes que amb tanta il·lusió hem preparat.
Prop de nosaltres, hi ha més gent de la qual creiem que no pot permetre's un menú nadalenc.
Feliços i sostenibles festes a tots!.